24 juni 2024

Vrijwel iedere vrouw die in verwachting is, zal op een gegeven moment een keuze moeten gaan maken. Je kan als zwangere vrouw namelijk ervoor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen, maar thuis is ook altijd een goede optie. Deze keuze is vaak erg lastig te maken dus om je verder te helpen, hebben we hieronder alle voor- en nadelen even op een rijtje gezet.

zie artikel

Medische noodzaak

Allereerst is het even belangrijk om te onthouden wanneer je er geen keuze in hebt. Wanneer er een medische noodzaak is, moet je simpelweg naar het ziekenhuis om te bevallen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gezondheidsproblemen van de moeder of de baby tijdens de zwangerschap of wanneer je na minder dan 37 weken gaat bevallen. In zo’n gevallen is een bevallingsplan ook nog belangrijker. Hierin staan al je wensen en verwachtingen al uitgewerkt, zodat de verloskundige en je partner precies weten wat ze moeten doen als er iets zou zijn.

Waarom thuisbevalling?

Er zijn veel vrouwen die het liefste thuis bevallen van hun baby. Een van de grootste voordelen van een thuisbevalling is toch echt wel de ontspanning. Een ziekenhuis voelt vaak erg stressvol aan en veel vrouwen willen dit dan ook liever niet voor hun bevalling. Daarbij is de bevalling zelf ook al erg zwaar en dan is het des te fijner om dit te kunnen doen vanuit je eigen huis. 

Ook zal je bij een thuisbevalling merken dat je meer rust hebt. Je hoeft hier namelijk niet snel naar het ziekenhuis te gaan als de weeën beginnen, maar je kan het op 1 plek rustig afwachten. Daarbij zullen ze het proces in het ziekenhuis altijd proberen te versnellen, zoals bijvoorbeeld een zuignap of door inknippen.

Nog een voordeel van de thuisbevalling is natuurlijk dat je geen vervoer hoeft te regelen. Het kan af en toe nog best een gedoe zijn om op dat belangrijke moment ook echt zo snel mogelijk naar het ziekenhuis toe te gaan. Ook hoef je na een thuisbevalling niet nog naar huis te gaan vanuit het ziekenhuis, maar kan je gewoon lekker in je eigen bed gaan liggen en hier eens goed uit te rusten. 

Waarom ziekenhuisbevalling?

Een van de grootste voordelen van een ziekenhuisbevalling is voor veel vrouwen de pijnbestrijding. Een bevalling is namelijk ontzettend zwaar en bij de een doet dit meer pijn dan bij de ander. Vooral bij zware weeën wordt doorgaans vaker pijnbestrijding gebruikt, zoals bepaalde medicatie of bijvoorbeeld een ruggenprik.

Een ander groot voordeel van een ziekenhuisbevalling is dat er altijd medische specialisten in de buurt zijn in het geval van nood. Dit is dan ook een nadeel aan een thuisbevalling, aangezien je hier alsnog naar het ziekenhuis zou moeten gaan als er tijdens de bevalling iets mis gaat. In het ziekenhuis kunnen ze jou en je baby echter direct helpen, waardoor dit natuurlijk een vrij veilige en zekere optie is.